Adana ile Kazakistan ın Çimkent ili kardeş şehir oldu
Adana ve Çimkent arasındaki kardeş şehir protokolü; Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kazakistan'ın Çimkent şehri Belediye Başkanı Murat Aitenov, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Saparbekuly Abzal, Türkiye’nin Nur-Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici, Kazak ve Türk iş adamları, fahri konsolosluk temsilcileri ve STK temsilcileri eşliğinde online ortamda imzalandı.
Başkan Zeydan Karalar ve Başkan Murat Aitenov, imza töreninde iş birliği yapılabilecek konularla ilgili görüş alışverişinde bulundu ve kardeş şehir protokolünün, her iki şehrin ve ülkenin insanlarına hayırlı olmasını diledi. Başkanlar karşılıklı yatırım ve girişim çağrısı da yaptı.
ÇİMKENTLE İLGİLİ TEMEL BİLGİ
Çimkent şehri Kazakistan’daki çok nüfuslu bölgelerden olup Kazakistan'ın Güney Kazakistan Eyaleti'nin merkezidir. Çimkent 1,5 milyona yaklaşan nüfusuyla Kazakistan'da Almatı ve Nur-Sultan'dan sonra en büyük 3. kenttir ve ülkenin önemli metropollerindendir. Türkistan-Sibirya Demiryolu kavşağında bulunan kentte ayrıca Çimkent Uluslararası Havaalanı da bulunmaktadır. Çimkent Almatı'nın 690 km batısında ve Taşkent'in 120 km kuzeyinde bulunur.
Çimkent 12. yüzyılda İpek Yolu üzerindeki Sayram kentinin 10 km doğusunda kurulmuştur.
EKONOMİ
1930'lara kadar çinko, karakul koyunu, at, tekstil ve eczacılıkta liderliği vardı. Kentte orta ölçekli rafineriler var. Kazakistan Çimkent Rafinerisi'ne sahiptir.
İŞ BİRLİĞİ YAPILABİLECEK ALANLAR
Adana Büyükşehir Belediyesi, Kazakistan’ın Çimkent şehri ile; farklı kültürlerin birbirini tanımasının sağlanması, turizm ilişkilerinin geliştirilmesi, ticari ilişkilerin kurulması ve güçlendirilmesi, bilgi ve teknoloji transferinin sağlanması, belli başlıklarda toplanan konulardaki bilgi ve deneyimin paylaşılması gibi amaçlar doğrultusunda kardeş şehirlik ilişkisi kurmak istemektedir. Adana ilinde Kazakistan’ın Fahri Konsolosluk temsilciliği vardır. Kazakistan, serbest gümrük birliği anlaşmalarının yanı sıra; büyük ülke pazarlarına yakınlığı ve düşük üretim maliyetleri gibi avantajlarla Orta Asya’da yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Bu ülkede yatırım yapan firmalarımız, aynı zamanda Türk menşeli ürünlerin daha geniş bir coğrafyada tanınmasına katkı sağlayacaktır ve ticaret hacmi geliştirecektir.
Kardeş Şehir Protokolü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün onayı sonrasında imzalanmıştır.