BAŞKAN SAVAŞ HATAY’IN GÜNDEMİNE DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
HATAY’DAKİ KORONAVİRÜS VAKALARINDA AZALMA VAR
Hatay’daki koronavirüs vakaları ve hastalığın seyri hakkında bilgiler paylaşan Lütfü Savaş, hastalığın şu anda gerileme safhasında olduğunu ve kentteki vaka sayılarında azalma gözlendiğini belirtti.
Hastalık sebebiyle gerçekleşen ölüm vakalarının da azaldığını sözlerine ekleyen Savaş, “Şu anda koronavirüs gerileme safhasında. Ölümler azaldı. 15-20 güne minimum seviyeye düşer. Üçüncü döneme yakalanmama ihtimalimiz aşıya bağlı. Aşıdaki başarı, aşılanma oranı ve aşıya verilen reaksiyon önümüzdeki günleri belirleyecek” dedi.
SAVAŞ: “AŞI OLACAĞIM”
Aşı olup olmadığı sorusuna da samimiyetle cevap veren Lütfü Savaş, “Hekim kimliğine de sahip olduğumuz için aile hekimimiz hem beni hem eşimi aşı için aradı. Antikorum var ama aşı olacağım. Aşıyı ne kadar çok kişiye ulaştırabilirsek o kadar başarılı oluruz. Aşılanmayı belli bir düzeye getirebilirsek pek çok sektör açılabilir. Hizmet sektöründeki birçok işletme açılabilir hatta spor karşılaşmaları da seyircili oynanabilir” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak pandemi sürecinde esnaflara destek olmak için bazı çalışmalar gerçekleştirdiklerini de belirten Savaş, “Hükümet, sivil toplum örgütleri, yerel yöneticiler, hayır kuruluşları, bu konuda uzman bireyler olarak ahenkli bir çalışma yapabilseydik bu aşamaya gelmezdik. Yani sağlığın ve bilimin olduğu yerde siyasetten uzaklaşıp bilimin ışığında çalışabilseydik Türkiye bu kadar sıkıntıyla karşı karşıya gelmez ve birçok insanımızı kaybetmezdik” dedi
“17 BİN 77 AİLEYE NAKDİ YARDIM YAPIYORUZ”
Pandemi sebebiyle birçok vatandaşın zor durumda olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “Biz muhalefet partisinin belediyesiyiz ama kendimizi muhalefet olarak görmüyoruz. Hatay’ın bütün dinamiklerine hizmet götürme gayesiyle çalışan bir belediyeyiz. 38 aracımızı filyasyon ekibine verdik. Hijyen konusunda da caddelerin temizliğinden dezenfeksiyonuna kadar konutları, toplu taşıma araçlarını, resmi ve resmi olmayan birçok noktayı dezenfekte ettik. 17 bin 77 aileye nakdi yardım yapıyoruz. 35 bin aileye okul, giyim, ekmek ve gıda yardımı yapıyoruz. Mülkiyeti belediyemize ait olan ancak şu anda iş yapamayıp kapalı olan iş yerlerinden haziran ayına kadar kira almayacağız. Açık olanları da haziran ayına kadar öteledik. Su borcu olup da ödeyemeyenler ile ilgili bir işlem yapmıyoruz” dedi.
Başkan Lütfü Savaş, Hatay’ın ekonomik, sosyolojik ve psikolojik olarak yeniden parlak günlerine dönmesi için hayata geçirdikleri projeleri izleyicilerle paylaştı.
“HATAY BİRÇOK RENGİ BİR ARADA AHENK İÇİNDE BARINDIRAN BİR ŞEHİR”
Hatay’ın jeopolitik ve stratejik açıdan oldukça önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Lütfü Savaş “ Hatay 13 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış tüm dünyaya örnek olan bir şehir. Yüzyıllarca Anadolu, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ile komsu olmuş ve ticaret merkezi olmuş. Birçok rengi bir arada ahenk içinde barındıran bir şehir. Komşu ülkemizdeki savaşın etkilerini bertaraf etmek amacıyla projeler yapıyoruz” dedi.
“AMACIMIZ VATANDAŞLARIMIZIN YÜZÜNÜ GÜLDÜREBİLMEK”
Hatay’ın savaşın ortasında bir şehirmiş gibi algının oluştuğunu da sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “Hatay savaşın ortasında gibi gösteriliyordu. 9 yıldır ekonomik, sosyolojik ve psikolojik anlamda sıkıntı yaşayan şehrimizin moral ve motivasyon göstergelerini yükseltmek zorundayız. Expo için çalıştık ve aldık. UNESCO tarafından da Gastronomi Şehri ilan edildik. Denizden daha iyi faydalanabilmek; Hatay’ı ticaret, turizm merkezi yapabilmek ve tanınırlığını arttırmak için Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projemizi başlattık. İlkbahardan itibaren Lübnan’a belki İsrail’e, Kıbrıs’a ve Mersin’e gemilerimiz gidip gelecek. Amacımız Hatay’ın turizm ve ticaret hacmini arttırmak ve bu kadar sıkıntı içindeki vatandaşlarımızın yüzünü güldürmek” dedi.
Başkan Lütfü Savaş, 23 Nisan’da gerçekleşmesi beklenen ancak 10 Aralık tarihine ötelenen Expo ile ilgili de açıklamalarda bulundu.
“EXPO 6 AY AÇILIP KAPANAN BİR YER OLMAYACAK”
Expo’yu iki alanda gerçekleştireceklerini belirten Başkan Savaş, “Expo’yu Antakya-Defne ve Arsuz-İskenderun bölgelerindeki iki farklı alanda yapacağız. Normal şartlarda 23 Nisan’da açacaktık. EXPO yönetim kurulu pandemi sebebiyle 10 Aralık’ta açabileceğimizi söyledi. Biz bu yıl ilkbaharın sonlarından itibaren orada ayda birçok büyük organizasyonlar yapacağız. Fuarlar ve aynı zamanda Hatay ile ilgili birçok gösteriler yapacağız. Bu iki alan bundan sonraki süreç içerisinde de sadece 6 ay açılıp kapanan bir yer olmayacak” dedi.
“HATAY’I FESTİVALLER ŞEHRİ YAPACAĞIZ”
Expo’yu Hatay’da nefes almış 13 ayrı medeniyeti temsil eden Medeniyetler Bahçesi temasıyla gerçekleştireceklerini ifade eden Savaş, “Antakya bölgesindeki alanımızda arkeopark olacak. Kazı çalışmaları sırasında bulduğumuz ve 5. yüzyıla ait olan düşünülen şapeli sergileyeceğiz. 13 medeniyeti tasvir eden bir mozaik yapıyoruz. Bu mozaik bittiğinde dünya Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek. Tıbbı aromatik bitkilerin olduğu bir müzemiz olacak. 5 bin kişilik amfi tiyatro yapıyoruz. Burada her türlü eğlence, sanat ve kültür organizasyonları yapılabilecek. Organik tarımın yapılabileceği dikey tarım alanları yer alacak. Burada yetişen ürünler gastronomi sokaklarındaki restoranlarda pişecek. UNESCO tarafından Gastronomi Şehirleri Expo’da kendi ülkelerinin mutfak kültürlerini tanıtacak. Expo alanlarımız sadece 6 aylık değil ömürlük olacak. Hatay’ı festivaller şehrine çevireceğiz” dedi.
HATAYLI ÇİFTÇİ SAYISINDAKİ AZALMA GÖZE ÇARPIYOR
Kırsal kesimde yaşayan üreticilere destek olmak ve onların şehre göçünü önlemek amacıyla gerçekleştirdikleri projelere de değinen Savaş, “Çiftçi sayımızda ciddi oranda azalma var. 2011 yılında 35 bin 403 çiftçi varken bu sayı 11 bine düştü. Türkiye genelinde son 12 yılda kayıp yüzde 49 iken bu oran Hatay için yüzde 69 Kırsal kesimden şehre göçün önlenmesi için kırsal kalkınma projeleri yapıyoruz” dedi.
“HATAY’IN 5. TEŞVİK BÖLGESİ OLMASI İÇİN ÇOK UĞRAŞTIK”
Başkan Savaş, Hatay’ın 5. teşvik bölgesine alınması için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Derinleşen ekonomik sorunlara karşı Hatay’ın hak ettiği payı almasının elzem olduğunu sözlerine ekleyen Savaş, Ankara’daki yetkililerin ticaret hacmini arttıracak, piyasayı canlandıracak adımlar atması gerektiğini vurguladı.
“GÜLEN YÜZÜMÜZÜ ONLARLA PAYLAŞMALIYIZ”
Lütfü Savaş, gençlerle olan diyalogu hakkında sorulan soruya da içtenlikle yanıt verdi. Gençlerin karşılaştığı sorunları yakından gözlemlediğini ifade eden Savaş, “Onların iş beğenmediğini söyleyen bir zihniyet var. Bilgisayar mühendisi birine amelelik yap derseniz tabi ki beğenmez. Siz herkesin mezuniyetine ve yeteneğine göre istihdam yaratmak zorundasınız. Gençlerimiz teknolojik ürünlere ulaşmakta zorlanıyor. Çünkü bu ürünlerden lüks tüketim vergisi alınıyor. Gençler ekonomik durumdan ve onları anlamadığımızdan çok rahatsız. Kadınlarımızı ve gençlerimizi kaybetmekle karşı karşıyayız. Gençlerimiz ve kadınlarımız üretken olması gereken toplumun en çok ihtiyacı olan bir kesim. Gülen yüzümüzü onlarla paylaşmalıyız” dedi.