İBT WEB

İngilterenin Brexit kararı Çinle olan ticaretini artırdı

Ekonomi 27.02.2021 - 15:42, Güncelleme: 27.02.2021 - 15:42 2973+ kez okundu.
 

İngilterenin Brexit kararı Çinle olan ticaretini artırdı

Çin, 2020 yılında İngiltereye yaptığı ihracatı yüzde 17,2 oranında artırdı

İngiltere’nin Brexit kararı Çin’le olan ticaretini artırdı  Britanya Ulusal İstatistik Bürosu’nun (ONS) açıklamasına göre Çin, 2020 yılında İngiltere’ye yaptığı ihracatı yüzde 17.2 oranında artırdı. Bu artışla birlikte Çin, Britanya’nın ilk beş ticaret ortağı arasında karşılıklı mal ticaretinin arttığı tek ülke oldu. Çin, özellikle Britanya’nın Covid-19 salgını nedeniyle diğer ülkelerden ithalatının düşmesiyle, bu ülkenin birçok ihtiyacını karşıladı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde, Avrupa ülkeleri koronavirüs salgınını kontrol altına almakla mücadele ediyordu ve küresel sanayi ve tedarik zinciri bozulmuştu.  Salgın, İngiltere’de “ev ekonomisinin” yükselişinin önünü açarken, Britanyalıların, cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik ürün talepleri Çin’den büyük oranda arttı. Çin, ayrıca, ilaç, tıbbi cihaz ve maske gibi ürünler için aralarında Britanya’nın da bulunduğu birçok ülkenin talebini karşıladı. Resmi verilere göre, 2020 yılında Çin ve Avrupa arasında, önceki yıla göre yüzde 50’den fazla artışla 12 bin kadar tren seferi yapıldı. Günlük ürünler, elektronik cihazlar ve tıbbi malzemelerin de arasında bulunduğu Çin’in ihraç ettiği mallara, Britanya’dan yüksek talep gördü. Öte yandan Britanya’dan da Çin’e şarap, kozmetik ve otomotiv parçaları gibi ürün ihracatında artış yaşandı.   Brexit geçiş döneminde, AB ülkeleri arasındaki iş bölümü ile iş birliği, gerekli yeniden ayarlamalar ve yeniden düzenlemelerden geçti. Britanya’nın bu dönemde, geleneksel Avrupa ticaret ortaklarıyla ticaret ilişkilerinin değişmesi ülkeyi, acilen diğer ülkelerle yeni ticaret ilişkileri kurmaya teşvik etti. Ayrıca Çin, endüstriyel ve tedarik zincirinde büyük avantajlara sahip olduğu için Brexit’den sonra, Britanya’nın en büyük ithalat kaynağı oldu ve Britanya’nın, Çin ürünlerine olan talebi muhtemelen gelecekte daha fazla yükselecek.  22 Ocak 2021 tarihinde, AB, Çin-AB Kapsamlı Yatırım Anlaşması (CAI) görüşmeleri anlaşma metnini yayınladı. CAI, iki taraf tarafından imzalandıktan ve uygulamaya konulduktan sonra, Britanya’nın Avrupa ülkeleri ile ticareti daha da düşebilir.
Çin, 2020 yılında İngiltereye yaptığı ihracatı yüzde 17,2 oranında artırdı

İngiltere’nin Brexit kararı Çin’le olan ticaretini artırdı

 Britanya Ulusal İstatistik Bürosu’nun (ONS) açıklamasına göre Çin, 2020 yılında İngiltere’ye yaptığı ihracatı yüzde 17.2 oranında artırdı. Bu artışla birlikte Çin, Britanya’nın ilk beş ticaret ortağı arasında karşılıklı mal ticaretinin arttığı tek ülke oldu. Çin, özellikle Britanya’nın Covid-19 salgını nedeniyle diğer ülkelerden ithalatının düşmesiyle, bu ülkenin birçok ihtiyacını karşıladı. Geçen yılın ikinci çeyreğinde, Avrupa ülkeleri koronavirüs salgınını kontrol altına almakla mücadele ediyordu ve küresel sanayi ve tedarik zinciri bozulmuştu.

 Salgın, İngiltere’de “ev ekonomisinin” yükselişinin önünü açarken, Britanyalıların, cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik ürün talepleri Çin’den büyük oranda arttı. Çin, ayrıca, ilaç, tıbbi cihaz ve maske gibi ürünler i çin aralarında Britanya’nın da bulunduğu birçok ülkenin talebini karşıladı. Resmi verilere göre, 2020 yılında Çin ve Avrupa arasında, önceki yıla göre yüzde 50’den fazla artışla 12 bin kadar tren seferi yapıldı. Günlük ürünler, elektronik cihazlar ve tıbbi malzemelerin de arasında bulunduğu Çin’in ihraç ettiği mallara, Britanya’dan yüksek talep gördü. Öte yandan Britanya’dan da Çin’e şarap, kozmetik ve otomotiv parçaları gibi ürün ihracatında artış yaşandı.
 
Brexit geçiş döneminde, AB ülkeleri arasındaki iş bölümü ile iş birliği, gerekli yeniden ayarlamalar ve yeniden düzenlemelerden geçti. Britanya’nın bu dönemde, geleneksel Avrupa ticaret ortaklarıyla ticaret ilişkilerinin değişmesi ülkeyi, acilen diğer ülkelerle yeni ticaret ilişkileri kurmaya teşvik etti. Ayrıca Çin, endüstriyel ve tedarik zincirinde büyük avantajlara sahip olduğu i çin Brexit’den sonra, Britanya’nın en büyük ithalat kaynağı oldu ve Britanya’nın, Çin ürünlerine olan talebi muhtemelen gelecekte daha fazla yükselecek. 

22 Ocak 2021 tarihinde, AB, Çin-AB Kapsamlı Yatırım Anlaşması (CAI) görüşmeleri anlaşma metnini yayınladı. CAI, iki taraf tarafından imzalandıktan ve uygulamaya konulduktan sonra, Britanya’nın Avrupa ülkeleri ile ticareti daha da düşebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve blokhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.